Kerknieuws oktober 2024

Wees hun nabij

God wij bevelen U onze mensenwereld aan.
met haar licht en schaduwzijden,
met haar hoop en angsten,
met haar mensen,
die uw nabijheid nodig hebben:

Mensen die alleen zijn,
ontheemd in zichzelf
onbevestigd, onbeaamd.
Heer, wees hun nabij.
Mensen die in het nauw gedreven
angst ervaren,
geen uitweg zien.
Heer, wees hun nabij.
Mensen die geen verzoening vinden,
van geen vrede weten
met anderen en zichzelf.
Heer, wees hun nabij.
Mensen die zich veracht voelen,
ongeliefd en achteruit gezet
in een vreugdeloos bestaan.
Heer, wees hun nabij.
Mensen die zich overvraagd weten,
geen verantwoording meer nemen
voor zichzelf en de naaste.
Heer, wees hun nabij.
Mensen die de toekomst opgeven,
het hier en nu beleven
als een dorre woestijn.
Heer, wees hun nabij.
Mensen zoals wij die.
gelovig ongelovig en
godsdienstig zo God-on-dienstig kunnen zijn.
Heer, wees ook ons nabij.

Alfred C. Bronswijk
.

…Om te beginnen
Als lid van de kerkenraad krijg je de eer om ongeveer 1 a 2 per jaar het voorwoord te verzorgen. Eerlijk gesteld, vind ik het niet moeilijk om iets te vertellen, maar iets zinnigs melden is een grotere uitdaging.
Ik vertelde aan Marjan , dat ik naar iets zocht wat ik als kapstok kan gebruiken.
En zij liet mij een uitspraak zien van Eckhart Tolle.
Hij schrijft, : jij bent hier opdat het goddelijke doel van het universum zich kan ontvouwen.
We zouden als we willen dus allemaal een bijdrage kunnen leveren om dit doel te bereiken. En dan ga je voor je zelf denken, hoe dan?
Je kunt het heel moeilijk gaan zoeken, maar persoonlijk ga ik in eerste instantie voor het eenvoudige. Volgens mij hebben we een God van liefde, en wat is makkelijker dan naar “het voorbeeld”
te kijken en er aan te denken.
Wat u voor een ander doet, doet u ook voor mij. En dan kunnen we aan de slag
n.l. op het menselijke vlak. Omzien naar de mensen om ons heen, kijken wat er in onze directe omgeving gebeurt. En als je dan ziet dat je iets voor een ander kan betekenen,
is dat prima. En dat geeft ook nog eens een prettig gevoel. Dat goede gevoel is iets wat je niet met een ander hoeft te delen.
Het geeft een goed gevoel om iets voor een ander te doen, zonder dat aan iemand te vertellen. Proberen om allemaal iets goeds voor een ander te doen, elke dag weer. Soms iets kleins, soms zaken die iets meer inspanning van je vragen, maar waar een ander veel voordeel aan heeft.
Is dat eenvoudig? Absoluut niet. Maar een luisterend oor kan ook heel veel zijn.
Misschien moeten we allemaal eens twee of drie dingen op een lijstje zetten, en deze ook proberen uit te voeren. Is niet altijd eenvoudig, maar niet geschoten is altijd mis. Ik wens u allemaal een nuttig lijstje toe. En, geniet van de uitvoering hiervan.

Kees van der Sar,

…75+ jarigen oktober
27-10 Mevr. W. Nijmeijer-Smit
28-10 Mevr. G.E. Mastebroek-Dieterman

Huwelijksjubileum
25-10 Dhr. en Mevr. S. Bakker-H.C.van Eijk 50 jaar getrouwd

…Bloemengroet
1 sept. – Klaas Dijkstra
8 sept. – Janet Eilander
15 sept. – Jeroen en Margriet Geluk
22 sept. – Cor en Silvana van Kleinwee
29 sept. – Marijke Lindemulder

…Collectes
Diaconie
2-6-2024 Diaconie € 68,40
9-6-2024 Diaconie € 80,15
16-6-2024 Voedselbank € 72,60
23-6-2024 Toon Hermanshuis € 78,20
30-6-2024 ISEE € 120,95
7-7-2024 Diaconie € 59,40
14-7-2024 Children in Worship € 155,10
21-7-2024 Diaconie € 46,80
28-7-2024 ISEE € 56,70

Kerk
2-6-2024 € 71,05
9-6-2024 €. 78,55
16-6-2024 €. 60,40
23-6-2024 €. 58,90
30-6-2024 €. 55,80
7-7-2024 €. 75,40
14-7-2024 €. 116,55
21-7-2024 €. 46,50
28-7-2024 € 47,40

…Van de voorzitter
De eerste kerkenraadsvergadering is weer geweest. Omdat we op dit moment geen voorganger hebben, moet er een consulent benaderd worden. De voorzitter gaat op zoek naar een consulent.
Afgelopen zondag hebben we van John Mallie en Jeanet Lamse afscheid genomen als ambtsdrager van de Diaconie.
Kees van der Sar heeft zijn taak als ouderling-kerkrentmeester neergelegd, maar blijft het College van Kerkrentmeesters ondersteunen.
We danken de bovenstaande ambtsdragers voor hun inzet.
Wim Boogaard is bevestigd als diaken en vormt samen met Ina Hospers het College van Diakenen.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe beleidsplan voor de periode van 2025-2028.
We hopen dat plan aan de orde te stellen op 10 november na de kerkdienst.
Dat is ook de zondag dat we Dankdag herdenken en we willen dit afsluiten met een stamppot- maaltijd.
Binnenkort komt op het prikbord een lijst te hangen waar u zich kan opgeven voor de maaltijd.

Janny Bunschoten

…C.V.K.
Beste gemeenteleden.
Als oplettende kerkganger heeft u de laatste tijd kunnen waarnemen, dat er verschillende activiteiten in en om ons kerkgebouw gebeuren.
De bestaande houten vlaggenmast was ca 30 jaar oud en heeft altijd prima gefunctioneerd. Echter, we hebben geconstateerd dat er toch redelijk wat houtrot aanwezig was. Om er voor te zorgen dat we kunnen blijven vlaggen, hebben we de vlaggenmast vervangen voor een metalen exemplaar. Dit is snel verteld, maar de realiteit is anders. Eerst een nieuwe mast maken na dat alles was opgemeten, de mast verduurzamen zodat deze weer minstens 30 jaar mee gaat en dan het monteren. Op de eerste avond de mast demonteren en de nieuwe montage beugels aan de toren vast zetten. De tweede avond de mast ( ca 125 kg ) naar boven brengen en op zijn plaats vast zetten. De derde avond ruimte maken in de valluiken zodat we de vlag vanaf beneden kunnen aanbrengen. En het is gelukt de derde avond heeft Adri Leune als eerste de vlag op de nieuwe manier vanaf beneden in de mast geplaatst.
Binnen 10 seconden, kunnen we nu eenvoudig de vlag veilig laten wapperen.
En nu kunnen wij als senioren weer veilig zonder klimmen onze nationale trots laten stralen.
Op heden is Bouw Totaal bezig met de verduurzaming van het hele kerk dak.
Er komt overal 8 cm hoogwaardige isolatie op het dak( is nu ongeveer 5 mm ) en het wordt weer met dakleer afgedicht. Deze keer wordt er wit dakleer gebruikt, wat de zon beter weerkaatst. De achterste 10 enkele ramen worden voorzien van HR ++ glas. Ook worden er een tweetal airconditioners achter in de kerk gemonteerd, waarmee we elektrisch kunnen verwarmen en zo nodig in de zomer kunnen koelen. Zo proberen we zo min mogelijk gas te gebruiken.
Op redelijk korte termijn willen we ook de verlichting in de kerk vervangen door LED armaturen. Weer met als doel, minder energie gebruiken.. dit kunnen we als kerk gelukkig allemaal realiseren vanwege het feit dat we een flink legaat hebben mogen ontvangen. En daar zijn we deze persoon dan ook nog zeer erkentelijk voor.
We proberen nog zonnepanelen op het dak te gaan monteren, maar omdat we een nationaal monument status op ons gebouw hebben, moet dit zeer zorgvuldig gebeuren. En niet geheel onbelangrijk, daarvoor zoeken we nog budget. Zelf ben ik er van overtuigd, dat deze hobbel ook wel weer genomen gaat worden.

Al met al kunnen we stellen dat wij als College van Kerkrentmeesters ons gelukkig mogen prijzen met onze mooie kerk.
Natuurlijk blijven er wensen en uitdagingen, maar zoals het spreekwoord zegt,
“Zonder wrijving geen glans “.
We proberen u op de hoogte te houden , maar als u vragen heeft, schroom niet en laat het ons weten.

Namens het college,
Kees van der Sar ( vrz. C.V.K. )

…Collectes diaconie Nagele
Zoals u misschien al hebt opgemerkt, is “Kerk in Actie” van het collecte-rooster afgehaald. Kerk in Actie kwam een aantal keren vrij negatief in het nieuws. De diaconie is wat verder gaan speuren en zo kwamen we er achter dat er wel behoorlijk wat geld aan de strijkstok bleef hangen…. Dit vinden we zonde. Daarom hebben we toen in overleg met de kerkenraad besloten ergens anders voor te collecteren. Dat ander doel is gevonden: de Balansruiters in Emmeloord. Dit vinden wij een prachtig initiatief voor mensen met een beperking om die kennis te laten maken met de paardensport. Dit prachtig werk wordt gedaan door vrijwilligers, dus elke bijdrage is welkom!Wij bevelen de collecte dan ook van harte aan!
De diaconie PKN Nagele

…Hallo broeders en zusters,
Af en toe worden wij, Ineke en Nelly, gevraagd wie van ons nu hun wijkouderling is.
Daardoor hebben we de conclusie getrokken dat nog niet iedereen op de hoogte is van de huidige situatie. Dus tijd voor een stukje info via het kerkenblad.

Onze gemeente heeft geen wijkouderlingen meer. Gezien dat het toch wel elke keer moeilijk is om een bezetting te krijgen voor de taken binnen de gemeente, is er besloten voor een
creatieve manier hoe we het beste onze menskrachten kunnen inzetten.
Op het moment heeft de gemeente twee ouderlingen, Ineke en Nelly, die voor de hele gemeente inzetbaar is. Op het moment dat u behoefte heeft aan een gesprek met een ouderling, dan kunt u contact met ons opnemen. Het is dus niet meer afhankelijk van in welke wijk u woont.
Daarnaast willen we weer de groothuisbezoeken op gaan zetten, en bezoeken we samen met de contactpersonen van de gemeente de broeders en zusters van 75 jaar en ouder.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u uiteraard ons aanspreken na de kerkdienst, of door even te bellen. Onze gegevens zijn te vinden in het jaarboek van onze gemeente.

Met vriendelijke groet,
Ineke Bolijn en Nelly Bakker

…Spreken over God, vroeger en in de wereld van vandaag
Door de eeuwen heen hebben mensen heel verschillend over God gesproken. Profeten, mystici, theologen en ‘eenvoudige’ gelovigen hebben hun gedachten over God doorgegeven aan volgende generaties, maar in onze tijd is dat niet langer vanzelfsprekend. Veel gelovigen in ons land hebben de afgelopen decennia afstand genomen van het traditionele godsbeeld dat ze in hun jeugd hebben meegekregen en vaak heeft dat geleid tot kerkverlating. Anderen blijven trouw aan de officiële leer van de kerk en zoeken vernieuwing niet zozeer in de inhoud als wel in de vormgeving, denk aan de evangelische opwekkingsbeweging. Hoe dan ook, de ‘blijvers’ moeten hun weg zoeken in een post-moderne wereld, waarin geen universele waarheden meer schijnen te bestaan. Een wereld waarin het ‘recht’ van de sterksten het lot van de zwakkeren bepaalt. Maar ook een wereld waarin het besef door begint te dringen dat er een fundamentele verandering, een ‘bekering’ nodig is om een mondiale crisis te keren. Een crisis die ten diepste een spirituele crisis is. Tweeduizend jaar christendom hebben daar weinig aan kunnen veranderen. Kunnen we misschien op een andere manier spreken over God, een manier die aansluit bij de denkwereld waarin wij vandaag leven, maar die ook zicht geeft op een andere ervaringswereld? Hoe kunnen wij, en ook de mensen in onze omgeving die vaak van de kerk vervreemd zijn, daarbij iets van God ervaren?
Door de Commissie Lerende Gemeente wordt over dit onderwerp het komende winterseizoen een serie van zeven lezingen aangeboden die dieper ingaan op deze vragen en stof tot verder nadenken geven. Deze lezingen worden verzorgd door Wim de Wolf. Hebt u belangstelling? U bent welkom op maandag 23 of donderdag 26 september om 20.00 uur in de Nieuw Jeruzalemkerk, Corn. Dirkszplein, Emmeloord voor een introductie-lezing, waarna u kunt beslissen of u deel wilt nemen aan de vervolgavonden in een maandaggroep of een donderdaggroep die doorgaans om de vier weken bij elkaar komt. Voor nadere informatie: e-mailadres wimdewolf76@gmail.com.
Namens de CLG, Wim de Wolf

…PGE. Samen op verkenning
Al vele jaren biedt de Commissie Lerende Gemeente vanuit de Prot. Gemeente Emmeloord (PGE) gedurende de wintermaanden een aantal lezingen aan, over uiteenlopende onderwerpen.
Ook voor komende winter is het weer gelukt een zestal sprekers te vinden, die een lezing willen verzorgen in het kader van “Samen op Verkenning”.
Aan de avonden zijn geen kosten verbonden en alle belangstellenden zijn van harte welkom.
…Wanneer men belangstelling heeft en voorafgaand aan een avond meer informatie wil ontvangen, dan kan dat.
Ik ontvang dan graag het mailadres van degene, zodat ik de toelichting van de spreker vooraf kan mailen.
Corrie de Haan

haandecorrie@gmail.com

Lezingenprogramma Samen op Verkenning 2024-2025
4 november 2024: Wrede verhalen in het Oude Testament. Spreker: Peter van ’t Riet
2 december 2024: Tempelreiniging: het stellen van de juiste grenzen. Spreker: Roelof Tichelaar
27 januari 2025: Wat is spiritualiteit? Een modeverschijnsel? Spreker: Ds. Marianne Gaastra
24 februari 2025: Maria Magdalena. Spreker: Arie van Andel
31 maart 2025: Opstaan in levenskracht – een manier van omgaan met verlies. Spreker: Esther Pierik.
De lezingen worden gehouden in de Nieuw Jeruzalemkerk, Corn. Dirkszplein 10 te Emmeloord.
Aanvang: 20.00 uur.

…Bijbelleesrooster Oktober
7 maandag Deuteronomium 15:1-11
8 dinsdag Deuteronomium 15:12-23
9 woensdag Psalm 119:113-120
10 donderdag Leviticus 16:1-10
11 vrijdag Leviticus 16:11-22a
12 zaterdag Leviticus 16:22b-34
13 zondag Marcus 10:17-31
14 maandag Psalm 119:121-128
15 dinsdag Psalm 119:129-136
16 woensdag Prediker 1:1-11
17 donderdag Prediker 1:12-18
18 vrijdag Prediker 2:1-11
19 zaterdag Prediker 2:12-26
20 zondag Marcus 10:32-45
21 maandag Prediker 3:1-15
22 dinsdag Prediker 3:16-22
23 woensdag Prediker 4:1-12
24 donderdag Prediker 4:13–5:6
25 vrijdag Prediker 5:7-19
26 zaterdag Prediker 6:1-12
27 zondag Marcus 10:46-52
28 maandag Marcus 11:12-19
29 dinsdag Marcus 11:20-33
30 woensdag Marcus 12:1-12
1-11 vrijdag Psalm 138
2-11 zaterdag Psalm 34
3-11 zondag Marcus 12:13-2731

…Kerkdiensten

Zondag 13 oktober 2024 9.30 uur
Ds. Taede Deelstra (Opeinde)
Eerste collecte: Children in Worship
Deze stichting werkt in Ghana, ze ondersteunen daar gezinnen die in grote armoede leven.
Helpen met financiele middelen en materialen een school
Tijdens en na de kerkdienst regelen ze opvang voor kinderen en jeugdigen en geven ze voedsel en geestelijke bijstand.
Tweede collecte: Kerk

Zondag 20 oktober 9.30 uur
Dhr. Ruben van Koningsveld (Nijland)
Eerste collecte: Terminale Thuiszorg
De stichting terminale thuishulp bied ondersteuning aan clienten in de laatste levensfase en ook aan hun mantelzorgers.
Dit gebeurt in de thuissituatie of in de hospicevoorziening
Tweede collecte: Kerk

Zondag 27 oktober 9.30 uur
Morgengebed
Eerste collecte: ISEE
Een 3 jarig project om arme vrouwen op het platteland te ondersteunen op meerdere gebieden.
Er worden trainingen gegeven waarbij de vrouwen leren om een volkstuin aan te leggenen hoe je met eigen afvalwater en goede technieken gezonde groenten kunt telen, voor eigen consumptie en verkoop.
Voor 60 vrouwen worden waterpompen op zonne-energie geleverd en 100 vrouwen krijgen zaden materialen en training om in hun omgeving droogte resistente teeltmethoden te beoefenen om ook in de droge perioden voldoende voedsel te hebben voor hun gezinnen. Tweede collecte: Kerk

Zondag 3 november 2024 9.30 uur
Dhr. Klaas de Lange (Marknesse)
Eerste collecte: Diakonie
Tweede collecte: Kerk

Giften kunnen worden overgemaakt onder vermelding van de datum van de dienst:

Diaconie (1e collecte)op rekening:
NL87 RABO 0114 270 988
t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Nagele

Kerk (2e collecte) op rekening:
NL87 RABO 0114 281 173
t.n.v. Protestantse Gemeente Nagele

Colofon
Kerkblad van de Protestantse Gemeente Nagele, achtentwintigste jaargang, nr 2, oktober 2024, totaal nummer 297
Redactie: Willy Boogaard, Elma van der Sar Voorkant: Hans Lamse.
Het kerkblad voor november 2024 ligt
3 november in de kerk. De kopij kan tot zondag 27 oktober 19.00 uur ingeleverd worden.
Dat kan op Noorderlaan 5 of per email: kerknieuws@pkn-nagele.nl.
Voorzitter: Janny Bunschoten tel: 0527-652304 email bunja@home.nl
Scriba: Ina Hospers, tel: 06-11083809
e-mail: scriba@pkn-nagele.nl
Coördinator Pastoraat: Wieke van der Sar
Tel :0527652620/0625463896,
Email : vandersarpw@gmail.com
Ledenadministratie: Wil van den Vlekkert. e-mail: leden@pkn-nagele.nl